URTEHAVEN


 Urtehaven er kun en lille del af haven og er integreret i blomster og træer.



Jeg dyrker ikke for at kunne forsørge mig selv, men vil gerne dyrke noget af det, man ikke kan købe i supermarkedet.

I år 2014 kan jeg skære mine første friske grønne asparges. Det tager lang tid at lave et sådant bed - også fordi jeg ikke har oplagt aspargesjord. Det kræver en god jordforbedring i forhold til deres behov.
I mellemtiden har jeg nydt bedet med de fuldvoksne aspargesgrene, som er meget dekorative.

"Kimsbønnen" er en anden fast plante i mine bede. Jeg fik for nogle år siden et par frø gennem "Frøsamlerne". Det har vist sig at være en rigtig god afgrøde både som frisk bønne om sommeren med bælg og som tørrede bønne til vinterbug. Og så er den vældig frodig og dekorativ i mine stålstativer. Den bliver suppleret af en rød, langbælget bønne. Men den er ikke så god til tørring, men er velsmagende sommeren igennem.

En dejlig ny kartoffel friskopgravet er også meget værdifuld i haven. De tidligste har nu plads i spande inde i drivhuset, men en række skal der nu også være plads til på friland. Jeg holder mest af en fast gul sort, så jeg har prøvet mig lidt frem.

Så er der selvfølgelig ærter til børnebørnene. Lidt augurker og squash med deres flotte blade og smukke blomster er der også plads til. Majs er lidt af et lotteri, men de er også dekorative. Palmekål havde jeg også et år både i staudebed og i urtebedene, men det var en lidt blandet fornøjelse. Sommerfuglene havde i hvert fald stor glæde af dem.


Et specielt kapitel er mine højbede med krydderurter. De er et "must". Ikke mindst hvidløg og persille. - og så timian, som jeg har i flere varianter. Min lave citrontimian bruger jeg til flisemellemrum, så skal der ikke luges der. Det er en fornøjelse at kunne gå ud og hente lidt kolorit til maden.

Så er der lige det med bær. Det er jeg ikke så fascineret af bortset fra hindbær, som har deres eget stykke. Jordbær har jeg haft igennem flere år, men de forsvinder i år. Jeg har prøvet at finde en sød type, men det er ikke helt lykkedes og jeg "orker" ikke alt det plukkearbejde mere. Jeg vil lave et hjørne, hvor de kan forvilde sig til glæde for de kære små feriegæster (og solsorten!) plus deres forældre, når de nu er kommet på landet.

Det bliver aldrig den fine ligerækket nyttehave med den store vekseldrift. Det skal jo også spises og vi er kun to personer. Jeg har nok med at konservere alle mine tomater, og mit kvædetræ forsyner mig rigeligt med frugter til marmelade.





hvidløg til næsten et års forburg


fornøjelsen ved at høste
 
Pærekvæde - dem er der blevet lavet meget marmelade, gele m.m.

rød glaskål - god rå f.eks. i salat

 
rød rosenkål - en vinterspise