BLOMSTERNE

Jeg får øje på den første Erantis, som skubber sig med nakken op gennem den sorte jord for senere at dække hele arealer under træer og buske.

Den gule farve forsætter over i påskeliljer og botanisk krokus krydret med blåt og hvidt fra Dorotealiljer, forårsiris og de store krokus.
Orgiet fortsætter over i tulipanernes røde farver tilsat et væld af hvide blomster fra frugttræer og havens blomstrende buske som f.eks. syren.

Nu blander rhododendronbedet sig i symfonien med deres tunge blålilla- over i det røde til azaleas gule farve.

Stauderne har i uger diskret væres med til at blande sig, men sætter nu for alvor farve på haven - med Silke pæonernes hvid-røde palet tilsat de blå iris, som kort og fyndigt viser sig.

Alt imens fylder de sene stauder mere og mere og flytter langsomt farveskalaen over i det gule- og bronzefarvede samtidig med at græsserne bliver større og kraftigere.

Hortensier og geoginer kommer nu med i farvekonkurrencen sammen med forårets blomster, der nu er blevet til sorte og røde bær. Blomsterpunktummet sættes som regel af chrysanthemum. Især den småblomstrende hvide holder til frost og regn giver den brune blade i november.

--Og ja så er der også lige Roserne med deres eget forløb alt efter type fra det første store orgie i rosenhuset ved Sct.Hans til de sidste, som blomstrer længe efter den første frost har været der.

– Og - og så er der alle de planter som fylder i baggrunden med deres smukke bladformer og farver. Dem sætter jeg mere og mere pris på. De holder sammen på det hele, er tilstede over en lang tid samt hjælper ”lugekonen” med at dække den bare jord.

Jeg har året igennem prøvet at registrere alle planter og det er blevet til rigtigt mange – ja flere hundrede. Men jeg er ikke samler. Jeg vil gerne male med blomster i store flader ind i havens store naturlige sammenhæng. Som når man ser et anemonetæppe i skovbunden, smørblomster ud over en eng eller en syren, der for en periode gør sig bemærket i et hegn.

Større arealer kræver mange planter. Så her går jeg selv i gang med at lave dem af indsamlet frø og aflæggere fra eks. stauder samt indkøbte frø til sommerblomster.
Det er fantastik f.eks. at kunne plante et par hundrede dybblå stedmoderplanter ud i flader og punkter, for derefter senere afløse dem med citrongul tagetes.