VAND I HAVEN

Vand til fugle, padder og insekter men ikke fisk. Det har altid været en væsentlig del af haven med et fuglebad. Det første jeg havde, var en nedgravet inderdel fra en gammel gruekedel. Da vi flyttede ind i den nye have blev det til et stort formstøbt bassin i plastik. Det fungerede godt i flere år. Her var et veldigt liv af padder og fugle lige uden for min ynglings siddeplads.
 
Men da jeg stoppede mit arbejdsliv, tog jeg fat på at grave et stort hul til et nyt bassin samme sted hvor det gamle havde været.

Jeg havde været langt omkring i litteraturen og ude på nettet, for at få den bedste viden om anlæg af bassin. Men et er teori og andet er praksis. Der hvor bassinet naturligt skulle ligge, var der en form for skråning. Og det eks. stendige skulle falde ind som en naturlig del af den ene side. Bassinet skulle også være så dybt, dvs. min 80 cm på midten, så frøerne kunne overvintre. Så bassinet blev gravet ud med forskellige højder og hylder. På den ene langside, er der lagt sten så bassin og stendige er en helhed med sten i forskellige højder til fuglenes badning.

På den anden langside blev der lavet en hylde, hvor jeg lagde spagnum-klyner, så jeg kunne beplante denne side med sumpplanter.
Bassinet er foret med kraftig elastik folie med filtlag under.
 
Hele vejen rundt om kanten lavede jeg en drypnæse med et kraftig elektrikkerrør under plastikken, så jeg kunne styre kanten til samme højde helle vejen rundt.
Det ville have været lettere at lave det på en flad græsplæne, men her skulle det passe ind i skrånende terræn, eks. dige og større beplantninger.

Nu her ca. fem år efter er det faldet ind i omgivelserne og er en stadig daglig nydelse.
Fuglene har deres daglige gang her. Frøerne holder til i større tal. Masser af små insekter svømmer rundt i vandet. Og er man opmærksom en varm sommerdag kan man opleve de store guldsmedes forvandling fra lave til et insekt på vingerne for første gang
Det er lidt svært at få panterne til at etablere sig i klyner, men å får man pludselig den gave, at kommer en lyng helt af sig selv i vandkanten!

udgravningen er igang og nivelleringen af kant

det er ca 80 cm på midten

elastik folie lægges i

smukt ser det ud

-- men farligt for små børn


fire år efter