søndag den 24. marts 2013

Den nemme have der passer sig selv

Haven der passer sig selv! nej det det gør den nu ikke helt, men man kan tilstræbe, at anlægge den sådan, at den nødvendige arbejdsindsats passer til det, man magter, på grund af helbredet eller

arbejdsopgaver og rejser.

Mange griber til den store græsplæne for det er da nemt. Nej det er det da ikke. Den skal slås en gang om ugen eller to. Her kan man give husbonden mere kondi med øgning af gødning til plænen. - Men jeg kan også skåne ham ved at anlægge en masse bunddække som f.eks. kæmpestenbræk, hosta, løvefod, lave geranier m fl. for det kan i hvert fald passe sig selv. 

græs til leg


græs til gangstier

blomster i flader
  "Vi vil egentlig gerne have lidt blomster men ingen staudebed for det er så besværligt". Et staudebed kan nu stort set passe sig selv, hvis man planter de rigtige stauder, ikke for mange forskellige slags og helt tæt. Så er der ikke meget, der kan holde stauderne tilbage for at fylde det hele - og skulle der stå lidt ukrudt ind imellem - "ja og hvad så!" En af mine opgaver her i foråret er at plante stærke stauder i et skvalderkåls fyldt bed. Ønsket var et blomsterbed og bedet skulle ligge lige der -skvalderkål eller ej. Så det skal prøves - godt nok med store aflæggere fra moderen her, så det kan komme godt fra start.


stauder der fylder "Det er så dejligt at kunne gå ud og høste sine egne grønsager og frugter".   Her skal man virkelig gøre op med sig selv om det dejlige står mål med arbejdsindsatsen. Jeg har lidt urtehave med det, jeg ikke kan gå ned at købe: Bønner i stativ, helt tidlige kartofler, asparges, lidt augurker og majs - og så jordbær og ærter til når børnebørnene kommer hjem på besøg. Urtehaven passer ikke sig selv!.
Kryderurterne, som er et must for mig er straks lidt nemmere - også hvidløg.

Der er rigtig mange muligheder med en god planlægning at skabe et område, som ikke er mere arbejdskrævende end man ønsker. For mange skal det også være overskueligt, så man ikke skal være udannet gartner for at finde ud af pasningen.

Og så er der også lige det at haven er der hele året rundt, så den må også gerne have noget at vise frem hele året lige som en kirkegård uden at det ligner en kirkegård. Mine stedsegrønne favoritter er taks, kristtjørn og buskbom og til forvildede arealer myrtegedeblad og de passer sig selv, samtidig med at de skygger for alt ukrudt.

 
bunddække i række


bunddække hele året
bunddække i fliser1 kommentar:

 1. Godt indlæg, jeg har heller ikke køkkenhave, hos os har vi mange boder, der kan jeg købe de grønsager, vi skal bruge. Jeg vil ikke bruge min tid på køkkenhave. Nej bede det dur og ikke for meget græs.
  Spændende hvordan det går med dit skvalderkålsbed, mon det lykkes at holde dem nede.
  Vh
  Lisbeth
  Samsø

  SvarSlet