tirsdag den 23. oktober 2012

Ageratum - Blåkvast

Efteråret har meldt sin ankomst. Æblerne er faldet ned og løvet er på vej samme vej. Nogle enkelte stauder holder stadig fast i deres blomstring, men de fleste  har overgivet sig til frøsætning.

Og der midt i det hele som bånd om bedene har Blåkvasten- Ageratum stået med sine blå puder på stilke. Det har regnet og blæst. Solen har bagt og nogle kolde nætter har næsten sat dem til "tælling" Men de stod der stadig indtil for en uge siden midt i oktober.

Det er så helt bestemt en af mine ynglingsblomster.
Første gang jeg stiftede bekendskab med den var til min første have som begyndte på en åben pløjemark og som jeg flyttede fra, da det var ved at ligne en rigtig have.
Jeg købte dengang blåkvasten - som flere gange senere - som småplanter ved gartneren, og de forblev småplanter gode til en lille krukke.

Men i min have duer det ikke og har nu i to år brugt frøen ...Ageratum 'Dondo Blue' som bliver til store planter, der ser ud af noget.
Sidste år blev planterne, da de var taget op, lagt som jorddække i urtebedet og det har resulteret i et blåt blomsterflor mellem stativerne med bønner.

Ny ide til næste år. Nu jeg nu tager dem op og lagt botaniske krokus i stedet, har jeg lagt toppene ovenpå, så de kan ligge vinteren over og de kan nu så sig mellem krokusen. De vil så være klar med deres blomstervæld til næste eftersommer.
Det kan ikke svare sig at så dem i vindueskarmen og rode med alle de planter foråret igennem, samt arbejdet med udplantning. Det gør ikke så meget, at de ikke er tidlig på færde, det er jo her sent på året man skønner mest på dem, når alt det andet er ved at takke af.

NB: Jeg såede også 'Dondo White' men det var ingen succes. Den var alt for voldsom og ranglet og nogle af planterne faldt lidt tilbage i en fisen-blå farve. Måske ville den være velegnet nogle steder som en hvid bund mellem andre store planter?

1 kommentar:

  1. Det kunne lyde som om, at jeg skulle prøve blåkvast igen. På din måde.

    Jeg husker den fra mine forældres kolonihave, hvor de stod hele kanten rundt. En blåkvast og en tagetes på skift. År efter år. Af og til med en tredie deltager, den røde salvie. I dag er det ikke min smag, men i mine første år som husejer abede jeg lidt efter.

    Ha´ en god aften.

    SvarSlet