søndag den 2. november 2014

Haven måtte passe sig selv

 
Tilbage i haven og på tasterne er det et overdådigt farveudvalg, der inspirerer til at lukke linsen ud.
 
Morgensolen står lavt ind over haven, som er våd og lidt hvid efter årets første frostnat. Et kort intermezzo før endnu en varmebølge.
 
Et rigtigt godt tiltag/temperatur, så man kan få de sidste ting gjort færdigt til vinteren.
 
Haven må passe sig selv
Sommeren har åbenbaret hvilke dele af haven, der kræver et minimum af pasning. Om den kunne "passe sig selv". En anlægsform som viser sig godt at stræbe efter, når man bliver ukampdygtig med en syg, ubevægelig højre arm over flere måneder.
 
Helt passe sig selv kan haven ikke. Men her er arealer, som er let tilgængelige for andre at holde også værd at stræbe efter. Og her taler jeg ikke om store flise- og stenarealer og flis, men om gode bunddækkeplanter og veldefinerede arealer.

Nyanlæg
Heldigvis er lugekonen delvis aktiv igen. Og ideerne er der ikke mangel på. Så flere sjove tiltag er sat i gang. Men alle nye anlæg bliver overvejet i lyset af, om det kan klare sig med en minimum af arbejde. Man bliver jo ikke yngre. 
 
Drivhuset har været nemmest at passe. Der skulde der bare nippes og plukkes.
Dog har fornuften måtte vige for iveren efter at få puttet en masse frø i jorden. Jeg kan ikke stå for at kunne fylde krukker og bede med især stedmoderblomster - og frø blev der jo mange af i sommer.
Et let bed
Det med et blandet etårige blomsterbed får en tur til til næste år. Mit lille urtebed trængte til noget mere skifte i væksterne og noget let. Så det blev en pose blandet blomsterfrø og andre overskudsfrø fra gemmerne, som kom ud på jorden. Det skal prøves en gang mere, men med en bedre opbinding. Nogle stolper med et vandret net imellem, som de kan gro op igennem og blive støttet af.
 
Roser og træer
Mine forholdsvise unge buskroser (jeg fik dem ikke klippet ned i foråret) har i den grad givet valuta for pengene - og de er ikke færdige endnu - hverken de hvide eller de røde. - Og de er da så ligeglade om de er blevet luget!!

Det samme gælde træerne som trofast leverer deres skiftende udtryk med blomster, bær og smukke bladfarver.

Haven kan god selv, hvis man er opmærksom på planternes naturlige sammenspil

se også "Den nemme have der passer sig selv" fra den 24/3/13 på denne blog1 kommentar:

  1. Det lyder som en rigtig "træls" tid, du har været igennem med en dårlig arm. Godt det begynder at lysne. Under alle omstændigheder er det sund fornuft for os alle at medtænke arbejdsbyrden, når der skal tænkes i nye baner.

    SvarSlet